top of page
  • Foto van schrijverChris Ruijter

ODONATA (II)


Een tijdje terug kwam ik op social media een advertentie tegen van Saal Digital. Een Duits bedrijf dat zich specialiseert in het afdrukken van allerlei fotoproducten, van ansichtkaarten tot complete fotoboeken, je kunt het zo gek niet bedenken. In ruil voor een mooie korting (en uiteraard een review van het product) kon ik als 'professional' een fotoboek bestellen. Eerder had ik al eens bij CEWE een fotoboek besteld. Ik wilde namelijk al eerder iets méér met mijn foto's doen dan ze alleen maar op de harde schijf van de computer hebben staan. Op deze manier had ik een mooie referentie. Over dat fotoboek was ik namelijk uiterst tevreden.


Het idee dat ik had voor het fotoboek dat ik bij CEWE al eens had besteld was een soort van 'verzameld werk' van de afgelopen jaren op juffer- en libellengebied. Al snel was de titel 'Odonata' geboren, verwijzend naar de insectenorde waar de onderordes Anisoptera (echte libellen) en Zygoptera (juffers) behoren. Klinkt lekker interessant en wetenschappelijk. Prima. Bij deze eerste versie ging het me nog vooral om de verschillende soorten die ik inmiddels allemaal had vastgelegd. Achterin prijkt daar dus ook een indrukwekkende soortenlijst met misschien nog een indrukwekkender ogende kakafonie van Latijnse namen. Het werd een fotoboek waarin ook een aantal foto's waren opgenomen met enkel en alleen als doel om de soort in het boek te krijgen. Achteraf was ik daar minder tevreden over. Dus met dit boek had ik dan ook iets anders voor ogen. Deze versie van 'Odonata' moest veel meer om alleen beeld gaan.

Eerste versie van 'Odonata' (besteld via CEWE); vooral véél soorten en indrukwekkende Latijnse namenlijstjes.


Eenmaal aangemeld bij Saal kwam er binnen een paar dagen een mail terug van Marek met 'groen licht' voor het samenstellen van het fotoboek. De software om dit te doen is te vinden op de site van Saal en is binnen een scheet en een zucht geïnstalleerd. Zonder al te veel in te gaan op de details vind ik het softwarepakket van CEWE iets fijner werken, meer intuïtief. De menustructuur bovenin, zoals je dat in ieder geval in Windows, bent gewend ontbreekt. Dat maakt het dat je wat moet zoeken naar functies en onzeker bent of die functies überhaupt bestaan of dat je ze gewoon niet kunt vinden. Geen dealbreaker maar het is even wennen. De uitlijning en magnetische lijnen werken prima en verder is het allemaal zeer eenvoudig en eenduidig om je fotoboek samen te stellen. Verder is de software lekker vlot en krijg je een goede indruk van het eindproduct.

De interface van de software van Saal. Even zoeken en je weg vinden maar daarna gaat het prima.


Ik ga voor het Fotoboek Professional Line 30 x 21cm, grofweg liggend A4-formaat. Nog een beetje handelbaar. Ik kies daarbij voor de meest matte afwerking (HighEnd-print mat), niet alleen omdat ik dat zelf het fraaist vindt, maar ook omdat ik dan een beter vergelijk kan maken met de eerste versie van Odonata; ook geprint op de duurste matte variant van CEWE. Uiteraard wil ik géén zichtbare rand in het midden van het boek. Als omslag kun je kiezen voor een 5mm dikke acrylglazen, glimmende voorzijde. Hoppa, ook in het winkelmandje, lijkt me geweldig. Ik heb de coverfoto al in m'n hoofd dus ik kies voor een verdere afwerking van wit leer; een van de vele opties waar je uit kunt kiezen.


Voor wat betreft de beelden kies ik er dit keer voor om alléén beelden over de twee pagina's uit te spreiden. Dat gaat heel gemakkelijk met de functie 'als achtergrond gebruiken', waarna het beeld ook nog eenvoudig naar boven of onderen te positioneren is. Als het geheel net even niet helemaal lekker uitlijnt kun je het beeld overigens beter zo groot maken als twee pagina's, dan kun je hem ook nog roteren als dat moet. Dat kan niet als je de achtergrondfunctie gebruikt. Het roteren doe je het beste met de alt-toets ingedrukt, anders heeft het beeld de neiging vast te willen plakken aan (magnetische) randen, met teveel rotatie als gevolg.

De gewéldige plexiglazen voorzijde en de opties voor de overige afwerking. Niet mis. ( © Saal Digital Fotoservice GmbH).


Als ik klaar ben met het invoegen en uitlijnen van de foto's is het een boek geworden met maar liefst 86 pagina's. De clichés 'less is more' and 'kill your darlings' zoeken maar een ander boek en andere fotograaf uit. Dit boek wordt voor mij alleen dus wie betaalt, bepaalt. Ik ga overstag en voeg op de valreep ook nog de 'natural linen + white leather' cadeaubox toe. Eerlijk gezegd vind ik de €40,- die hiervoor betaald moet worden wel wat overdreven. Dit is geen op maat gemaakt artikel en zou mijns inziens niet zo prijzig hoeven zijn. Maar vooruit, we gaan voor 'the full monty'.


Ik druk op bestel, voer nog wat NAW gegevens in en het uploaden van de beelden begint. Volledig error-loos wordt dit procedé afgerond en ik krijg keurig allerlei meldingen in software en email dat het allemaal gelukt is. Mijn fotoboek wordt in productie genomen en binnen twee weken ligt het fotoboek op de mat. Enthousiast scheur ik de doos open en kijk vol bewondering naar het fotoboek waar ik toch wel twee weken ontzettend op heb zitten wachten. De cadeaubox is prima, niks mis mee. Maar €40,- zeg...ok, verder. De cover is adembenemend, dat plexiglas doet écht wat met je foto, het gaat leven! Het witte leer maakt hem helemaal af aan de buitenzijde. De afdrukkwaliteit binnenin is goed. De kleuren zijn levendig en komen overeen met wat ik op mijn scherm zie. De donkere tonen hebben een mooie doortekening en wit is ook echt wit. De matte afwerking op de pagina's is prachtig, maar een ietsje minder mooi dan bij CEWE. Ziet er goed uit!


Maar dan ga ik wat kritischer kijken. Ik ben per slot van rekening deze deal aangegaan in ruil voor een review van het bedrijf en product. Het eerste smetje is ook een daadwerkelijk smetje. Een vage vlek op de achterzijde van het fotoboek. Klein, maar zeker aanwezig. Doordat het witte leer om het vlekje heen wat glimt, kun je zien dat geprobeerd is het vlekje uit te vegen. Een foutje. De eerste. Binnenin tref ik nog wat meer zaken aan waar ik minder blij van wordt. Op een aantal pagina's zitten fouten in het drukwerk. Telkens op dezelfde locatie op de pagina 'ontbreekt' er wat inkt lijkt wel. Ik weet niet wat dit veroorzaakt heeft maar wat ik wel weet, is dat ik dit niet oké vind. Een fotoboek dat alles bij elkaar bijna €190,- kost moet gewoon perfect in orde zijn. Niet meer, maar al helemaal niet minder. En dat is het wel. Op maar liefst 6 pagina's tref ik dit zelfde foutje aan. Op een andere pagina lijkt er een stofje op de pagina te hebben gelegen tijdens de print. Daar zit überhaupt geen inkt. En als laatste is er nog een pagina die uit zichzelf net-hoe-je-het-bekijkt bol of hol staat.

Klein, maar aanwezig; als een niet goed uitgewassen vetvlek op je nieuwe shirt prijkt de viespeuk op de maagdelijk witte cover.

De overige foutjes; een witte streep, vlekken in het drukwerk en een eigenwijze pagina.


Na deze onvolkomenheden via email te hebben gemeld wordt mij dezelfde dag nog vriendelijk verzocht de originele fotobestanden van de pagina's in kwestie op te sturen. Ik ga er van uit dat zij willen controleren of de foutjes niet al in de foto's zaten. Dat mag en is een terechte vraag wat mij betreft. Een dag nadat ik de foto's heb opgestuurd wordt ik door Valeria bedankt voor het opsturen van de beelden en krijg ik de keuze voorgelegd: of een nieuwe voucher voor een nieuwe bestelling of een eenvoudige herdruk van het fotoboek in kwestie. Inmiddels heb ik wat meer kleine dingetjes gezien aan het boek die me minder bevallen maar mijn eigen schuld zijn. Net een verkeerde uitlijning en direct beginnen met een fotopagina zijn daar twee van. Ik meld voor de voucher te gaan en vrijwel direct krijg ik een nieuwe code opgestuurd. Ik pas het fotoboek aan zodat mijn eigen foutjes eruit zijn en bestel opnieuw. Tot mijn verbazing ligt het nieuwe fotoboek deze keer binnen een week op de mat. Een dikke vette 10 met een griffel voor de service van Saal. En dit keer is alles zoals het hoort te zijn. Geen vlekken, geen printfoutjes, gewoon helemaal perfect. Samen met de kwaliteit an-sich waar ik toch al dik tevreden over was maakt dat 'Odonata' nu compleet. Een heus boek met verzameld werk. Dat kan mooi in de kast. Naast de harde schijf met alle foto's van libellen en juffers.

Verzameld werk voor in de kast. Of koffietafel!


177 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ver-kijken

Comentarios


bottom of page