top of page
  • Foto van schrijverChris Ruijter

Over vroeg opstaan en een beetje mazzel hebbenVroeg opstaan loont!

Donderdag 7 juli ben ik samen met Jochem en Cathelijne uit Nijmegen voor een privé workshop naar één van mijn favoriete plekjes gegaan. Ik heb ze opgepikt bij station Arnhem-Zuid. Wat al vroeg voor mij was, de wekker om 04:15, bleek voor hun helemáál vroeg; 'We zijn om 03:00 uur op de fiets uit Nijmegen vertrokken...'

De voorspellingen voor een koude nacht waren goed, dit houdt in de regel in dat er flink dauw is ontstaan, wat meehelpt bij het maken van 'sfeerfoto's', hetgeen zij voor ogen hadden die ochtend. Wat er dan éigenlijk nog bij moet als ingrediënt om is een knallende zonsopkomst. Die was helaas niet voorspeld. Toch, ietwat eigenwijs en hoop hebbende, zijn we op een tijdstip opgestaan ver vóór dat de zon op zou komen. Dit bleek een gouden greep. Net zo goud als het licht dat ontstaat bij een dergelijke zonsopkomst. Soms is het geluk aan je zijde want aangekomen op onze locatie bleek de zon op een magische manier op te stijgen.

Goed nieuws, want Jochem en Cathelijne hadden voor deze ochtend een doel. Het maken van een foto van een bedauwde libel, en dan het liefst met van die mooie bokeh-cirkels. De omstandigheden daarvoor waren perfect! Libellen en juffers te over, mooi bedauwd en heerlijk te fotograferen in het zachte, warme tegenlicht van de opkomende zon.

De uitdaging waar je dan voor komt te staan is de overvloed aan onderwerpen en de beperkte tijd die je hebt. Kies er maar eens ééntje die er het beste voor zit, echt niet makkelijk! En de zon komt snel op; het licht wordt harder en de dauw verdampt. Ook de wind wordt voelbaar; sinds jaar en dag aartsvijand nr. 1 van de macrofotograaf. Het duurt nu niet lang meer voordat de juffers beginnen te vliegen; op kleine motjes na altijd de eerste. Al snel beginnen ook de eerste libellen te vliegen en spreiden de Heideblauwtjes hun vleugels. Ze warmen een paar seconden op en weg zijn ze. Maar dat is prima. Onze ochtend is geslaagd!

Inmiddels is de 'normale' ochtend dan alweer volop aan de gang. Het wordt zomers warm vandaag, dat is te merken. Op de snelwegen staan inmiddels alweer de nodige files en ook van ons wordt verwacht weer deel te nemen aan het normale leven.

Gelukkig hebben we de foto's nog:


Een Zwarte Heidelibel met de opkomende zon daarachter, gemaakt door Jochem. Het zonlicht schijnt zelfs dóór de libel heen!


Een uitsluipende Pantserjuffer, in een groene wereld. Ook door Jochem


Cathelijne maakte deze foto van een bedauwde Zwarte Heidelibel, hangend aan de bloem van Dopheide. Mooi licht en druk van de 'bokeh'-cirkels.


Een prachtig silhouet van dit Heideblauwtje. Goed gezien én gemaakt door Cathelijne.

Hieronder nog een paar foto's die je éigenlijk alleen kunt maken met het juiste ochtendlicht...

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page