top of page
  • Foto van schrijverChris Ruijter

Winterjuffers...Een Bruine Winterjuffer poetst zich schoon

De Winter. In Nederland. Het lijkt al weer jaren terug dat we een échte winter hadden. Toch valt dat allemaal wel mee en zijn er elke winter wel winterse taferelen te fotograferen! Dit jaar hoop ik op meer dan een gemiddelde winter. Rijp, sneeuw, hogedruk gebieden, vorst! Laat Koning Winter maar komen.

Want deze winter heb ik een missie. Een Winterjuffer vinden. En fotograferen! Waarom? De Winterjuffer is een heel aparte juffer, een beetje een vreemde eend in de bijt in het wereldje van juffers. Naast een aantal andere bijzonderheden is het volgende feit wel het meest kenmerkend. Hij gaat de winter door niet als larve of als ei, zoals andere juffers dat doen, maar als volwassen juffer, ook wel 'imago' genoemd in het juiste jargon. Dit kunnen zij doordat ze een soort antivries in hun lichaam hebben. Het voordeel hiervan is dat zij zich reeds vroeg in het voorjaar voort kunnen planten. Hierdoor hebben de nieuwe imago's voldoende tijd zich voor e bereiden op de naderende winter.

Er komen in Nederland 2 soorten Winterjuffers voor. De Noordse Winterjuffer (Sympecma paedisca) en de Bruine Winterjuffer (Sympecma fusca). De laatste, de Bruine Winterjuffer, is een meer algemene soort die de laatste jaren op steeds meer plekken voorkomt. De eerste, de Noordse Winterjuffer kent een meer grillig voorkomingspatroon over de afgelopen 30 jaar en kent momenteel een stabiele populatie in Nationaal Park Weerribben-Wieden. De Bruine Winterjuffer heb ik al meermalen voor de lens gehad, zij het alleen in de zomer. Dan is het eigenlijk een relatief saaie juffer met een in bruintinten gehulde buitenkant. Desalniettemin een mooi en boeiend onderwerp, maar het summum is natuurlijk een dergelijk exemplaar te vinden in de winter!


Portret van een Bruine Winterjuffer

Een missie hebben, een 'project' maken van een foto, ik kan daar ontzettend van genieten. De voorbereiding, het zoeken, het wachten en dan, met een beetje mazzel, geduld en goede wil, de foto maken die je in je hoofd had zitten. Dat is de kick! Dat maakt van een simpele 'registratiefoto' ineens een foto met een verhaal.

De afgelopen dagen heb ik uitgezocht waar ik ongeveer moet zijn voor het vinden van deze overwinteraar. Lekker digitaal speuren. Nu begint het lange wachten op de juiste weersomstandigheden. Als je de voorspellingen moet geloven kan dat nog wel even duren...maar ik ben er zeker van dat het gaat lukken. Niet dit jaar, dan volgend jaar!

54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page